Er zijn verschillende Carnica lijnen met verschillende eigenschappen. Voorop staat dat Carnica bijen zeer zachtaardige bijen zijn. De volgende beschrijvingen komen van de website van de VCI (Vereniging van Carnica Imkers)

De geschiedenis van de Sklenar stam.

In het wijndeel van Oostenrijk, dus aan de rand van het eigenlijke Carnica verspreidingsgebied, hield Guida Sklenar zich bezig met de selectie van de oorspronkelijke gevestigde bijen. In 1890 was hij als jonge leraar naar Mistelbach gekomen, bouwde zelf een bijenstand op en korte tijd later nam hij ook de bijenstand van zijn schoonvader over met 36 volken, zodat hij in totaal 50 volken verzorgde.

Voor de volledige beschrijving volg de link: sklenar    

De geschiedenis van de stam Peschetz

De grondlegger voor deze stam was Hans Peschetz (1901-1968), een Oostenrijkse spoorwegbeambte. Hij hield vanaf 1924 eerst ongeveer 24 bijenvolken. Toenmalig was de samenstelling van de bijen in Kärnten en de Steiermark, uit een mengeling van Carnica’s en Italiaanse bijen . In mei 1926 bemachtigde hij in een afgelegen dorp in “Oberkärnten”,van een kleine bijenstand, een 3,5 kilogram zware zwerm van een zuiver Carnica volk. Uit dit volk komt zijn teelt voort. De voor Carnica typische eigenschappen en kenmerken beschreef Peschetz als volgt:

Voor de volledige beschrijving volg de link: peschetz 

De geschiedenis van de stam Troiseck

teler Jakob Wrisnig – 1875-1952

De stam Troiseck komt oorspronkelijk uit de Obersteiermark (Mürztal) en is vernoemd naar het bevruchtingsstation “Troiseck” gelegen boven Kindberg.

Voor de volledige beschrijving volg de link: troiseck  

De geschiedenis van de stam 03

Slovenië en de bijenteelt.

De van de Slovenen uitgevoerde bijenteelt, waaruit deze verrassende productie van versierde bijenkast bordjes voorkwam, heeft bijzonder, van professor Friederich Ruttner bestudeerde karakter trekken. De moderne bijenteelt kan meerdere doelen dienen, al naar gelang de productie van honing of koninginnen-gelei, stuifmeel-pollen of het winnen van propolis. Vroeger werden op het platteland hoofdzakelijk bijen geteeld en gehouden voor de honing en meer dan honderd jaar voor deze zoetigheid gehouden.

Voor de volledige beschrijving volg de link:   03

CARNICA’s van Schiermonnikoog

De oorsprong van de Carnica-bijen die op het eiland Schiermonnikoog staan, is Slovenië, in het Tal der Bistrica (Oberkrain) waar Jan Stragar (1887-1957) de CARNICA-lijn selecteerde. Doordat er jaren lang, door de heer Geskes uit Roden, geselecteerd is op zachtaardigheid, zijn een aantal andere eigenschappen ten dele verloren gegaan.

Voor de volledige beschrijving volg de link: schier

Bron: website van de VCI (Vereniging van Carnica Imkers)