Waarom Kunstmatige Inseminatie bij Bijen?

Carnica bijen zijn fantastische bijen om mee te werken. Ze zijn rustig en blijven vaak vol vertrouwen op de raat rondlopen als de imker het volk controleert. Carnica bijen zijn goede honinghaalsters. En Carnica bijen veroorzaken geen overlast. Veel drachtplanten en -bomen zijn te vinden in gebieden waar ook mensen wonen. Daarom is het fijn als bijen en mensen hier kunnen samenleven, zonder angst om gestoken te worden. Als je eenmaal met dit bijenras gewerkt hebt, ben je verkocht.

Raszuiver.

Het raszuiver houden van de bijen is belangrijk. Hoe de koningin genetisch in elkaar zit is bepalend voor hoe het volk zich gaat gedragen. Als een nieuwe koningin geboren wordt gaat ze na ongeveer 5 dagen op bruidsvlucht. Ze paart hoog in de lucht met een aantal darren. Welke darren dit zijn weet je niet. Hierdoor kan de nieuwe koningin nakomelingen krijgen die niet volledig Carnica zijn. Dit noemen we ook wel een F1 volk. Deze F1 volken zijn in de praktijk vaak nog goed om mee te werken. Maar krijgt de nieuwe koningin een jaar later weer een opvolgster, dan wordt het al een stuk onrustiger in en rondom de bijenkast. De bijen worden defensiever en steken sneller. Dit is dan een F2 volk. Zodra een volk F2 is, wordt het moeilijker om de koningin te vervangen en voor de imker wordt het lastiger om met dit volk te werken.  Door de volken raszuiver of F1 te houden behoud en ontwikkel je de goede eigenschappen van de volken en blijft samenwerken en -leven plezierig.

Methoden

Er zijn verschillende methoden om te  voorzien in raszuivere koninginnen.

  • De te bevruchten koningin kan in een bevruchtingskastje naar een eiland (vlieland of een van de Duitse eilanden) worden gebracht waar uitsluitend Carnica bijen zijn te vinden. Dit kan bijvoorbeeld op Vlieland. Of op een van de Duitse eilanden.
  • Kunstmatige inseminatie bij een ervaren inseminator met het sperma van raszuivere darren. René van der Molen heeft inmiddels jarenlange ervaring met het insemineren van bijenkoninginnen.

In 2021 zal de koninginnenteelt voor het grootste deel gericht zijn op het telen van zachtaardige bijen en bijen met een zo hoog mogelijke weerstand tegen varroa. De darrenlijnen waar mee gewerkt word hebben zeer hoge Beebreed waarden.

Koningin Bestellen

Of afspraak voor kunstmatige inseminatie maken:

Voor bestellingen kunt u mailen met info@imkerijvandermolen.nl of bellen met 06-38824999

Ki leren en apparatuur aanschaffen:

Ook voor het leren van kunstmatige inseminatie bij bijen kunt u bij ons terecht. Wij werken met een KI apparaat dat wordt verkocht door Mark Mazurek. ZIjn website vindt u hier : https://buckfastqueen.com/

Rene aan het insemineren